En ung mann smiler mens han tar esker ut av en varebil

Flytte selv eller bruke flyttefirma – hva er best?

Skal du flytte vil du som regel ha behov for hjelp – enten fra venner og familie, eller et flyttefirma. Begge alternativene har sine fordeler og ulemper. Her får du hjelp til å finne ut hvilket som passer best for deg.

Bilde av Nora Geard Nygaard

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Publisert: 26.10.2020

Flytte selv

Å ta hånd om flyttingen selv er det billigste alternativet, men det er riktignok ikke helt kostnadsfritt. Flyttebil eller tilhenger, drivstoff og flytteesker er noen av tingene du trenger for å flytte uten et flyttefirma.

Å flytte på egen hånd forutsetter naturligvis at du har førerkort, enten av klasse B eller C avhengig av kjøretøyets størrelse og vekt. Du må bære flyttelasset inn i din nye bolig selv, noe som kan være utfordrende dersom den for eksempel ligger i sjuende etasje uten heis.

Skal du flytte selv må du planlegge og bestille flyttebil eller tilhenger i god tid. Å pakke flyttelasset og laste det over i bil eller tilhenger vil ta tid, så pass på at du beregner mange nok timer når du bestiller. Husk også å si ifra i god tid til venner og familie dersom du ønsker hjelp fra dem.

Du bør også tenke over potensielle hindringer i ditt nåværende hjem. Får du lastet inn møblene i heisen? Er dørkarmene smale eller brede? Hvor bred er trappa? Bør møblene demonteres for å få plass? Og hvordan er parkeringsmulighetene utenfor boligen?

Regn med at flyttinga kommer til å være tung og slitsom. Tunge løft kan føre til skader og slitasje på både deg og tingene dine. Et flyttefirma vet hvordan eiendelene dine skal bæres på best måte, og har de rette hjelpemidlene for frakt, slik at ingen kommer til skade.

Du bør sjekke at innboforsikringen din dekker eventuelle skader under flyttingen, eller om du bør kjøpe en tilleggsforsikring.

Å flytte selv innebærer imidlertid at du får full kontroll på prosessen selv. Du behøver dermed ikke tenke like langsiktig som hvis du hyrer et flyttefirma, ettersom du selv er den eneste du trenger å forholde deg til. Du kan på den måten være mer fleksibel med tanke på når du vil utføre flyttingen, siden du ikke har en avtale om når det skal skje med et firma.

Bruke flyttefirma

Å bruke et flyttefirma vil bli dyrere enn å flytte selv, men kostnaden behøver ikke bli altfor stor. Ved å få tilbud fra flere flyttefirmaer kan du få hjelp til en god pris. Sammenlign tilbudene du får og velg det som passer deg best.

Uansett hvilken pris du får, er det for mange verdt å få flytte- og bærehjelp av et profesjonelt firma. Det er rett og slett mest bekvemt – dessuten sparer du tid. Et flyttebyrå vet også hvordan dine møbler og eiendeler bør pakkes på riktig måte, sånn at alt blir trygt lastet under ferden.

Enkelte flyttebyråer lar deg også låne eller leie flytteesker, slik at du slipper å bruke tid på å skaffe det selv.

Husk også at et flyttefirma som regel kan ta hånd om alle stegene i en flytteprosess – alt fra pakking og utpakking, til transport og rengjøring.

Fyll ut skjemaet på Flytte.no for å få tilbud på flyttehjelp fra flere firmaer.

Sammenligning – hva er best?

Det som avgjør om du bør flytte selv eller bruke et flyttefirma, er hva som er viktigst for deg. Valget handler om hva du er villig til å betale, samt hva du kan og vil gjøre selv. Et flyttefirma er dyrere, men også bekvemt og enkelt. Å flytte selv er billig, men innebærer mer stress og litt slit i selve prosessen. Til gjengjeld har du kun deg selv å forholde deg til, kan være mer fleksibel, og du får full kontroll over hva som flyttes når.

Om du er veldig travel i hverdagen og foretrekker å ikke bære tungt, kan et flyttebyrå være den beste løsningen for deg. Er du det minste usikker på om du kan gjennomføre flyttingen på egen hånd, bør du ta i bruk et flyttefirma.

Om du heller vil spare penger er det bedre å gjøre flyttinga selv. Dette kan være en god løsning dersom du for eksempel ikke har så mange gjenstander som skal flyttes, eller ikke skal flytte spesielt langt. Sørg for å pakke alt på en sikker måte, så ingen av dine eiendeler skades i prosessen. Sjekk dessuten at innboforsikringen din dekker eventuelle skader ved flytting.