Bilde av et rom med mange pappesker, samt en kontorstol og kontorlampe kledd i bobleplast som er klar for å bli flyttet til sitt nye hjem

Har du rett på fri fra jobben når du flytter?

Det korte svaret på spørsmålet er nei, men du kan allerede ha det som en del av tariff- eller arbeidsavtalen din.

Bilde av Kim Arne Hammerstad

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Publisert: 26.10.2020

Det er sjelden slik at man bare kan overta en bolig i løpet av en helg eller en helligdag. Derfor er det mange som har behov for å ta fri fra jobben for å få unnagjort størsteparten av flyttejobben.

I utgangspunktet har man ikke rett på en betalt fridag i forbindelse med flytting. Arbeidsmiljøloven sier for eksempel ingenting om flyttedager. Det blir imidlertid stadig mer vanlig at en eller flere flyttedager er forhandlet inn i tariff- eller arbeidsavtalen til arbeidstakere.

Dersom du er usikker på om du har betalt flyttedag i arbeidsavtalen din, kan du høre med HR-ansvarlig eller tillitsvalgt på arbeidsplassen din.

Les også: Slik pakker du ved flytting

Dette sier arbeidsmiljøloven

Arbeidsmiljøloven nevner ingenting om flytting, fri i forbindelse med oppstart i barnehage eller lønnet omsorgspermisjon i to uker for partner i forbindelse med fødsel. Den nevner dog blant annet:

  1. Rett på fri med lønn i forbindelse med svangerskapskontroll.
  2. Fri med lønn i forbindelse med sykt barn, inntil ti dager i året.
  3. Fri uten lønn i inntil ti dager for å gi nødvendig omsorg til foreldre, ektefelle, samboer eller partner.

Hvilke alternativer finnes?

Om du ikke har flyttedag som en del av arbeidsavtalen din, har du i realiteten to alternativer: Enten kan du ta ut ferie, eller du kan ta ut permisjon.

Ved å ta ut ferie, slipper du å lide noe økonomisk tap for flyttedagen din, men du «brenner» også en feriedag på en aktivitet du ikke akkurat kommer til å få overskudd av å gjøre. Om du har barn, bør du også tenke på om det å ta ut en feriedag bare flytter problemet frem i tid, ved at du må jobbe en planleggingsdag eller i en skoleferie hvor det er vanskelig å få barnepass.

Les også: Flytte selv eller bruke flyttefirma – hva er best?

Permisjon åpner mulighetene for en fridag utenom ferie, men dersom du ikke har rett på betalt flyttedag vil denne permisjonen mest sannsynlig være ubetalt. Da blir det et kost-nytte-regnestykke du må gjøre – har du råd til å ta deg fri en dag for å flytte, eller kan du organisere det på en annen måte?

Om du flytter på våren kan det være en idé å høre med den du har kjøpt den nye boligen av, og eventuelt den du selger din gamle bolig til, om man kan organisere flyttingen i forbindelse med en av de mange helligdagene – for eksempel i mai. Da kan du få lettet en del av trykket av flyttingen på en rød dag, slik at du må gjøre minst mulig på dagene når du jobber.

Les også: Slik melder du fra om flyttingen

Vær ute i god tid

Uansett om du har rett på betalt flyttedag, eller tar ut ferie eller permisjon for å flytte, bør du gi beskjed om datoen i god tid. Alle fridager skal godkjennes av arbeidsgiver, og jo tidligere du gir beskjed om flyttedatoen, jo større er sjansen for at du får innvilget fridagen ettersom det er lettere å planlegge et stykke frem i tid.

Les også: Huskeliste for flytting: Gjør flyttingen smartere og enklere

Har du fleksitid?

Noen arbeidsgivere opererer med fleksitid hvor du kan jobbe deg opp fri ved å jobbe ekstra i en periode. Det kan også være en mulighet for å få seg fri uten å måtte ta ut ubetalt permisjon. Også her må du huske å gi beskjed til arbeidsgiveren din i god tid i forveien om når du tenker å ta ut fleksitiden.