Slik pakker du ved flytting
Pakk smart for å gjøre flytteprosessen smidigere og sikrere.
Hopp direkte til et avsnitt:
Vet du at du skal flytte om en stund, kan det være lurt å gå til sakte anskaffelse av pakkematerialer allerede nå.
Du kan for eksempel identifisere hvilke esker du har tilgjengelig, kjøpe flytteesker eller høre med den lokale matbutikken din om de har et par bananesker til overs.
I tillegg kan du tenke gjennom hvilke håndklær og pledd du kan pakke inn skjøre ting i, og eventuelt gå til innkjøp av silkepapir eller tilsvarende materialer som kan beskytte verdifulle gjenstander.
Billigst er ikke alltid best
Det er lønnsomt og miljøvennlig å bruke det du allerede har eller materialer du kan få gratis, men det er ikke alltid at det lønner seg å gå for de aller billigste innpakkingsmaterialene.
Skal du for eksempel pakke inn glass ved flytting, kan det være greit å velge kvalitetsoppbevaring som gjør at de ikke knuser på veien. Det aller viktigste er tross alt at tingene dine kommer trygt fram.
Rydd først
For å gjøre pakkingen så smidig som mulig, bør du ta en real opprydding før du flytter. Da slipper du å ta med deg gjenstander og ting som du egentlig ikke trenger lenger. Rydd konmari-style, og selg eller gi fra deg det du ikke vil ta med deg videre.
Pakk smart – gå etter rom
En enkel måte for å skape struktur i flyttingen på er å dele den opp basert på rom. Da får du bedre oversikt over hva som er pakket, og hva som fortsatt må tas tak i. Begynn med rommene du vil bruke minst fram mot flyttedagen. Badet er det for eksempel lurt å spare helt til sist, mens boden, gangen og kjelleren gjerne kan tas tidlig.
Vi anbefaler å følge rekkefølgen på rom slik som den er listet opp under.
1. Oppbevaringsrom
Bod, gang, garasje og kjeller er gjerne lure å starte med når du begynner å pakke. Her har du kanskje en del saker du har glemt at du eide, eller som du ikke har behov for lenger. Rydd derfor før du begynner å pakke alt i esker, slik at du slipper å pakke med deg unødvendig mye til det nye hjemmet ditt.
Tips!
Husk å tørke av sykkel og hageredskaper, slik at ikke alt annet også blir skittent. Gressklipper og andre maskiner eller apparater bør tømmes for olje, bensin og diesel. Oppbevar dem stående, slik at eventuelle drivstoffrester ikke søles utover under flyttingen.
2. Stue
I stua kan du også begynne å pakke tidlig. Her finner du ofte interiørartikler som ikke har en spesiell funksjon, og som gjerne kan stå i flytteesker fram til flyttedagen.
Tips!
- Tunge bøker og magasiner kan du med fordel pakke i en koffert eller bag med hjul. Da blir det veldig mye enklere å rulle dem til og fra flyttebilen. Pakker du bøkene i en flytteeske bør du ikke fylle den mer enn halvfull, og du bør bare plassere lette. gjenstander i den gjenværende plassen. Laken kan for eksempel være et godt alternativ.
- Eventuelle tomme bokhyller kan du skru fra hverandre og teipe sammen.
- Rull sammen tepper og teip eller snør dem fast.
- Pakk inn pyntegjenstander i papir eller bobleplast. Plasser dem gjerne i mindre esker eller i originaleskene sine, før du setter dem i en større eske.
- Lamper kan være skjøre. Om mulig, bør taklamper henges opp inne i flyttebilen. Hør med flyttebyrået ditt hva de kan tilby. Hvis ikke det går an, kan du plassere lampene i esker. Skru ut pærene, og fjern eventuelle lampeskjermer. Legg lampeskjermene i egne plastposer, slik at de ikke blir møkkete eller skadet.
- Benker, kommoder og skap kan pakkes inn i plast eller beskyttelsesfolie. Da unngår du riper eller merker i møblene. Dessuten slipper du at skapdører eller skuffer faller ut underveis, slik at du kan la mer robust innhold ligge igjen i skuffer og skap.
- Skru løs møbeldeler som sofa- og bordbein.
- Pakk bilder først i wellpapp, så i bobleplast. Malerier bør ytterligere ha ett lag silkepapir over malingen. Pass hele tiden på at det ikke finnes noe i nærheten som kan lage riper i det. Vær ekstra nøye med hjørnene – bruk gjerne et ekstra lag wellpapp. Sett bildene på høykant i en flytteeske, framside mot framside, og pass på at de ikke har rom for å flytte på seg. Skal du flytte veldig skjøre eller verdifulle bilder kan du vurdere å gå til anskaffelse av spesialesker laget for formålet.
- Potteplanter bør pakkes stående i åpne flytteesker. Plasser dem i plastposer, slik at jord og vann ikke renner ut av esken. Er det kaldt utendørs bør du også fylle esken med isolasjon, for eksempel avispapir. Plantene bør heller ikke vannes rett før flytting.
- Pakk tv-en i originalesken sin, om du har tatt vare på den. Legg i puter eller annet i esken, slik at den ikke har rom for å bevege seg. Sørg for at esken fortsatt er hel og sterk. Det er også mulig å kjøpe egen oppbevaring til tv-en. Ikke glem å koble ut alle ledninger.
- Samle alle ledninger og duppedingser som hører til tv og annen elektronikk i separate grupper. Det kan du gjøre ved å plassere dem i hver sine plastposer, som du merker med etiketter. Da vet du hvor de hører til når du pakker ut.
- Fest avlange gjenstander som gardinstenger og mopper med teip eller hyssing. Teip gardinstengene i endene, slik at de ikke glir fra hverandre.
3. Soverom
Her er det mulig å starte og pakke en god del ting før du skal flytte. Start med saker som du ikke kommer til å bruke før du flytter, som diverse sengetøy og klær. Ikke glem at du kan bruke slike ting som vattering rundt skjøre gjenstander.
Tips!
- I stedet for å brette og pakke ned klær i esker, kan du helt enkelt la dem sitte igjen på kleshengerne. Tre heller søppelsekker rundt dem, slik at de ikke blir skitne under flyttingen. Når de er trygt på plass i det nye hjemmet ditt, kan du enkelt henge opp klærne i garderoben igjen.
- Speil kan dekkes med wellpapp og bobleplast. Bruk en sterk teip for å støtte selve speilet – sett ett kryss på speilets fram- og bakside ved å teipe diagonalt fra det ene til det andre hjørnet. Pakk speilet så det står oppreist og ikke kan falle ned eller flytte seg underveis.
- Rull sammen madrassen og fest den med teip, tau eller lignende. Legg madrassen i søppelsekker, så den ikke blir møkkete.
- Skru fra hverandre sengen, så tar den mindre plass i flyttebilen.
4. Kjøkken
På kjøkkenet kan du i god tid begynne å pakke ned slikt som du ikke kommer til å bruke før etter at du har flyttet. Det kan imidlertid være lurt å beholde det du bruker ofte, slik som stekepanne, bestikk, tallerkener og glass.
Tips!
- Stabler du tallerkenene dine vertikalt fremfor oppå hverandre står de enda sikrere. Legg beskyttelsespapir, bobleplast eller avispapir rundt dem, og pass på at de ikke berører hverandre.
- Glass kan pakkes stående. Ikke vær gjerrig med beskyttelsespapiret eller bobleplasten, og pakk gjerne glassene i originalpakken eller spesialkartong for glass. Pakk tett slik at porselen og glass ikke kan kastes rundt i noe tomrom. Går du tom for papir? Slå to fluer i en smekk og pakk porselen, glass og andre skjøre gjenstander i håndklær. Du kan også bruke vanlige klær hvis du går tom for håndklær.
- Bestikk kan også pakkes i håndklær eller tøy. Marker tydelig hvor skarpe kniver plasseres, slik at ingen skader seg på dem. Rull kniver inn i bobleplast, wellpapp eller avispapir. Teip det sammen så alt holder seg på plass.
- Kjøkkenapparater kan du beskytte med bobleplast eller beskyttelsespapir. Pakk apparatene i originalemballasjen, hvis du har beholdt den. Plasser dem så i en større flytteeske.
- Skal du ta med deg oppvaskmaskinen din, bør du få en fagmann til å koble den ut. Får du hjelp av et flyttebyrå er det viktig å ha koblet fra og tømt den før selve flyttedagen.
- Kjøle- og frysevarer kan pakkes helt til slutt på selve flyttedagen. Da slipper du at det lekker eller lukter i flyttebilen. Skal du flytte over en lang avstand bør du oppbevare varene i en kjøleboks eller frysebag under flyttingen.
5. Bad
Badet kan du begynne å pakke ned i esker når det bare er et par dager igjen til du skal flytte. Spar alt du bruker hver dag helt til slutt.
Tips!
- Flasker med væske i har en tendens til å lekke. Putt derfor disse i en plastpose eller lignende, som du knyter godt igjen.
- Medisiner og legemidler som du kan få behov for før du flytter, bør du vente med helt til slutt. Pass på at dette også er tilgjengelig både før, under og etter flyttingen.
- Skal du ta med deg vaskemaskin og tørketrommel til det nye hjemmet ditt, bør du hyre inn en fagmann for å koble dem ut. Da risikerer du ikke at noe går i stykker eller at noen skader seg. Får du hjelp av et flyttebyrå må tørketrommelen og vaskemaskinen være koblet fra og tømt for vann før selve flyttedagen.
Ikke glem dette
Her kommer noen generelle råd, som gjelder uansett hvilke rom du har begynt å pakke ned:
- Merk flytteeskene dine – spesielt de som inneholder skjøre gjenstander. Skriv hvilken side som skal opp, og skriv hva som er i esken. Da blir det enklere å pakke opp alt i riktig rekkefølge, og risikoen for at noe ødelegges blir vesentlig lavere.
- På samme måte kan du dele eskene etter rom. Bruk etiketter med forskjellige farger for hvert rom, eller skriv romnavn på eskene.
- Kontroller at eskene du bruker er hele, tørre og rene. Legg gjerne i noe som gjør bunnen mer stabil.
- Legg alltid de tyngste tingene nederst i eskene.
- Unngå altfor tunge esker. Du vil ikke at esken skal gå i stykker, samtidig bør du heller ikke la det være mye ekstra plass igjen. Fyll eventuelt tomrom med papir, isopor, klær eller annet tøy, slik at resten av innholdet ikke flytter på seg underveis.
- Skjøre gjenstander kan pakkes separat i skoesker og fylles med papir, så de holder formen. Sko som tåler en støyt kan i stedet pakkes i en vanlig flytteeske.
- Har du skrudd fra hverandre en del møbler, kan du ende opp med mange løse skruer som du helst ikke vil at skal blandes sammen. Vær derfor nøye med å legge skruene i separate poser, merket med navnet på møbelet. Det vil framtidige deg sette pris på når du skal skru alt sammen igjen.
- Pakk de aller viktigste tingene dine i en egen veske eller koffert. Her kan du legge nøkler, toalettpapir, verktøy, medisiner, viktige papir, samt klær og håndklær som du vil ha behov for dagen etter flyttedagen.
- Spar belysningen helt til slutt. Pakk den også opp aller først. Det er vanskelig å gjøre alt annet i mørket.
Rekker du ikke å pakke selv kan du overlate jobben til et flyttefirma. De vet hvordan man pakker godt og effektivt.
Fyll ut skjemaet på Flytte.no for å få tilbud på flyttehjelp fra flere firmaer.
Få flere pakketips i vår artikkelserie: