Hva må du tenke på når du flytter til utlandet?
Når må du melde fra til staten om at du flytter utenlands, og er det forskjell på å flytte innenfor Norden og innenfor EU? Og hva gjør du med flyttelasset, egentlig?
Å flytte er i utgangspunktet en stressende og uoversiktlig affære. Når man i tillegg flytter over landegrenser, blir vanskelighetsgraden skrudd ytterligere til. I utgangspunktet er det tre nivåer med ulik praksis: Å flytte innenfor Norden, innenfor EU/EØS og utenfor EU/EØS. Tommelfingerregelen du kan merke deg er at det blir mer papirarbeid jo lenger hjemmefra du flytter.
Uansett hvor i verden du flytter til, må du melde fra til Folkeregisteret dersom du skal bo i det nye landet i mer enn seks måneder sammenhengende. Da regnes flyttingen nemlig som permanent, og vil få konsekvenser for om du har rett på ytelser fra folketrygden eller ikke.
Flytte innenfor Norden
Det enkleste er utvilsomt å flytte innenfor de nordiske landene, det vil si Sverige, Danmark, Finland, Island og Grønland. Da melder du kun ifra til landet som du flytter til. Dersom landet godkjenner flyttingen din, blir du automatisk registrert som utvandret fra Norge.
Selv om du bor i et nordisk land over en lengre periode, vil du vanligvis ha rett på ytelser fra folketrygden dersom du blir syk eller ufør – enten fra den norske folketrygden eller det lokale trygdesystemet.
Les også: Huskeliste for flytting: Gjør flyttingen smartere og enklere
Flytte utenfor Norden
Dersom du flytter utenfor Norden, må du melde fra til Folkeregisteret, det vil si gjennom Skatteetaten. Hvor lenge du har tenkt å oppholde deg i utlandet vil være med på å avgjøre om Skatteetaten melder deg ut av folketrygden eller ikke.
Å flytte innenfor EU eller EØS er for øvrig en ganske smidig prosess. Som borger av det europeiske økonomiske fellesskapet har du rett på å arbeide i alle landene som også er en del av det fellesskapet, og du trenger ikke å søke om opphold i landene.
Flytter du utenfor EU eller EØS er du prisgitt at Norge og landet du flytter til har avtaler som gjør at du kan jobbe og bo i landet uten problemer. Generelt er du i større grad avhengig av å ha en konkret arbeidsavtale for å kunne flytte til land utenfor EU/EØS, mens du kan jobbe som frilanser innenfor.
Les også: Slik pakker du ved flytting
Hva skjer med skatt og norske velferdsgoder?
Hvis du flytter utenlands i mer enn ett år og jobber for en utenlandsk arbeidsgiver, risikerer du å miste medlemskapet ditt i folketrygden. Det betyr at dersom du blir syk eller ufør mens du bor i utlandet, vil du ikke få ytelser fra den norske staten. Pensjonssparingen din gjennom folketrygden blir også midlertidig satt på vent. Derfor bør du sjekke ut om du kan bli medlem av trygdesystemet i landet du befinner deg i, eller skaffe deg en privat helseforsikring.
Det er i teorien mulig å søke om et såkalt frivillig medlemskap i folketrygden for personer som bor i utlandet, men det enkleste er nok å prøve å få medlemskap i den lokale trygdeordningen.
Når det gjelder skatt er regelverket krystallklart: Så lenge du er norsk statsborger skal du levere skattemelding til Norge – uavhengig om du skatter i et annet land. Norge har skatteavtaler med de fleste store land hvor nordmenn jobber, noe som skal være med på å sikre at du unngår dobbeltbeskatning.
Les også: Flytte selv eller bruke flyttefirma – hva er best?
Hva med flyttelasset?
Det beste rådet man kan gi ved flytting over landegrenser er å «flytte lett». Helst bør du ikke flytte over så mye mer enn klær og mindre gjenstander – både fordi det er dyrt å flytte store gjenstander over store avstander, og fordi det kan skape mye papirarbeid. I prinsippet skal nemlig alt som krysser en (toll) grense tolldeklareres. Om du tar med deg hele huset på flyttelasset til utlandet, kan dette bli et omfattende papirarbeid.
Du bør vurdere å selge møblene, eller sette dem på et lager dersom oppholdet ditt er midlertidig og av det kortere slaget.
Dersom du likevel ønsker å sende et stort flyttelass ut av landet, bør du benytte deg av et flyttebyrå som har erfaring med flytting på tvers av landegrenser. Disse kan hjelpe deg med tolldeklarasjonen og få gjenstandene sikkert avgårde til ditt nye hjemland.