Pappeske med knuste gjenstander som tydeligvis har fått røff behandling under flytteprosessen

Trenger du flytteforsikring?

Det er ofte store verdier i bevegelse når man flytter. Men bør man ha forsikring?

Bilde av Kim Arne Hammerstad

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Publisert: 26.10.2020

Når man skal velge forsikring er det generelt én tommelfingerregel som gjelder: Forsikre deg mot de store krisene i livet. Med det menes at du skal tegne forsikring når det er snakk om så store summer at det vil være vanskelig for deg å kunne erstatte skaden av egen lomme.

Dermed bør du vurdere flytteforsikring dersom du enten har veldig mange gjenstander som til sammen har høy verdi, eller om du har noen enkeltgjenstander som er svært verdifulle.

Sjekk innboforsikringen

Uansett kan det hende at du allerede er i hvert fall delvis dekket av innboforsikringen din. Noen innboforsikringer gjelder nemlig også i forbindelse med flytting, så lenge du på forhånd har oppgitt den nye adressen til forsikringsselskapet.

Dog gjelder dette i hovedsak de dyreste innboforsikringene, derfor er det viktig at du sjekker dette i god tid før flyttingen. Noen forsikringsselskap, som for eksempel Gjensidige, har en gratis flytteforsikring inkludert i innboforsikringen, men denne er nødt til å «aktiveres» for at du skal ha nytte av den.

Les også: Huskeliste for flytting: Gjør flyttingen smartere og enklere

Egen flytteforsikring

Om du finner ut at du ikke har flytteforsikring inkludert i innboforsikringen din, er det mulig å kjøpe en egen flytteforsikring av forsikringsselskapet ditt. Her er det imidlertid viktig å sjekke vilkårene for forsikringen før du tegner den. Noen forsikringer har forholdsvis lave erstatningssummer på enkeltgjenstander – derfor bør du sjekke om verdien på gjenstandene du vil forsikre ikke overstiger erstatningssummen.

Også egenandelen kan variere stort fra forsikring til forsikring, derfor er et generelt råd å sammenligne forsikringer fra så mange aktører som mulig før du velger å satse på én.

Les også: Slik pakker du ved flytting

Forsikring av flyttebyrået

En siste løsning kan være å kjøpe en flytteforsikring av flyttebyrået. Dersom byrået tilbyr en slik forsikring er det gjerne et tegn på at det er en seriøs aktør, noe som i seg selv tyder på at du har valgt riktig byrå til jobben.

Her gjelder uansett det samme som ble nevnt ovenfor – husk å sjekke maksbeløpet for enkeltgjenstander og totalt, og hvor høy egenandelen er.

Les også: Flytte selv eller bruke flyttefirma – hva er best?

Dokumenter gjenstandene på forhånd

En vanlig kime til konflikt i kjølvannet av flytting er skader på gjenstander og hvorvidt de ble påført underveis i flyttingen, eller om de var der i utgangspunktet. Derfor bør du dokumentere tilstanden til de mest verdifulle gjenstandene dine i forkant ved å ta bilde av dem. Da stiller du langt sterkere i en eventuell konflikt etter flyttingen, og vil nok oppleve større velvilje hos forsikringsselskapet.