Ung rødhåret kvinne omringet av pappesker sitter på gulvet med en bekymret mine.

Dette må du vite når du flytter inn i leilighet

Livet i leilighet medfører mindre ansvar og færre bekymringer. Men husk å vise hensyn til naboene dine.

Bilde av Kim Arne Hammerstad

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Publisert: 7.12.2020

Når man flytter inn i en leilighet er det i prinsippet to alternative boformer å velge mellom: Borettslag og sameie. Borettslag inkluderer den nå nedlagte boformen aksjeleilighet og det mer vanlige andelsleilighet, hvor man kjøper en andel i et borettslag som gir full bruks- og borett i en av boenhetene i boliglaget.

Sameie vil si at man eier selve boenheten som man bor i, noe som i all hovedsak gir større fleksibilitet når det kommer til ut- og fremleie av leiligheten.

Generalforsamlingen er det høyeste organet

I både borettslag og sameier er generalforsamlingen (borettslag) eller årsmøtet (sameier) det organet hvor de store fellesavgjørelsene tas. Det gjelder alt fra ordensregler til beslutninger om å ta opp mer fellesgjeld. Disse møtene avholdes vanligvis på vårparten, og man velger et styre som har ansvar for den daglige driften ellers i året.

Når du vurderer å flytte inn i et borettslag eller sameie kan det være lurt å be om å få lese referatene fra tidligere generalforsamlinger eller årsmøter. Da vil du få et godt overblikk over hvor godt drevet borettslaget eller sameiet er, og hvordan økonomien ser ut. Du vil også få et inntrykk av hvilke utbedringer som vil komme opp og som kan være med på å påvirke fellesgjelden i borettslaget.

Les også: Huskeliste for flytting: Gjør flyttingen smartere og enklere

Hva er fellesgjeld?

Når man flytter inn i leilighet er fellesgjeld noe man må forholde seg til. Dersom man for eksempel skal bytte takstein eller kledning på bygningen, vil dette dekkes av fellesgjelden. Hver boenhet har sin del av fellesgjelden, og denne betales ned med månedlige avdrag tilsvarende et vanlig boliglån. Nettopp derfor må du legge sammen prisantydning og fellesgjeld når du skal by på en leilighet, ettersom banken gir lån til bolig og fellesgjeld samlet.

Fellesgjelden er sikret under en sikringsordning, noe som betyr at dersom noen andre i sameiet eller borettslaget misligholder sin del av fellesgjelden, vil ikke de andre beboerne bli skadelidende.

Les også: Slik pakker du ved flytting

Utleiemuligheter i borettslag

Mens det som nevnt er gode muligheter for å leie ut leiligheten sin når man bor i en selveierleilighet, er mulighetene litt mer begrenset i borettslag. Det er ikke mulig å kjøpe en borettslagsleilighet som et rent investeringsobjekt, altså å kjøpe leiligheten for å leie den ut. Det er imidlertid mulig å fremleie en borettslagsleilighet i inntil tre år, for eksempel i forbindelse med at du bor i utlandet eller i en annen by i en begrenset periode.

Les også: Flytte selv eller bruke flyttefirma – hva er best?

Et lite smutthull for borettslagsleiligheter er imidlertid at det er mulig å korttidsutleie leiligheten i inntil 30 dager i året, for eksempel gjennom AirBnB når du selv er på ferie. Det kan være en fin ekstrainntekt som kan være med på å delvis finansiere ferien din.

Husk å ta hensyn til naboene dine

Når man bor i leilighet, har man vanligvis naboer både over, under og ved siden av seg. Det er viktig å ta hensyn til naboene når man bor så tett. I alle borettslag og sameier er det vedtatt et ordensreglement som regulerer hva som er regnet som stilletid og hva man kan gjøre av oppussingsarbeid til hvilke tider.

I tillegg til at man må sette seg inn i ordensreglementet, bør du ta deg litt tid til å bli kjent med naboene dine. Når man skal bo tett gjerne i mange år, hjelper det at man kjenner hverandre litt mer enn å bare være på hils. Da har du fort en venn eller to i nøden dersom du mangler en desiliter melk eller et egg eller to.