Flytte hjemmefra: 7 gode tips
Å flytte for første gang kan være både spennende og skummelt. Her er en huskeliste med 7 tips som gjør det lettere for deg å flytte hjemmefra.
Når du flytter for deg selv, får du både mye frihet og mye ansvar. Du kan bestemme over din egen hverdag, men du må blant annet sørge for å ha orden på økonomien og ta vare på boligen du bor i. Artikkelen gir deg en oversikt over det praktiske og økonomiske du må vite når du flytter hjemmefra.
- Husk leiekontrakt, depositum og befaring
- Tegn nødvendige abonnement og avtaler
- Send flyttemelding og meld om adresseendring?
- Sett opp et budsjett
- Skaff alt du trenger av utstyr
- Etterlev husreglene
- Planlegg selve flyttingen grundig
1. Husk leiekontrakt, depositum og befaring
Flertallet av dem som flytter for første gang leier seg et sted å bo. Da er det anbefalt å skrive husleiekontrakt, og ofte bruker utleier en trygg standardkontrakt fra for eksempel Forbrukerrådet eller Huseiernes Landsforbund. Leieboerforeningen minner likevel om at husleie kan skje uten at det er skrevet under en skriftlig kontrakt. I så fall er det husleieloven som gjelder hvis det oppstår problemer eller tvister i løpet av leieforholdet.
Når du inngår et leieforhold, vil du i de fleste tilfeller måtte betale et depositum. Ofte tilsvarer depositumet 3 måneders husleie, og aldri mer enn 6 måneders leie. Disse pengene settes på en låst konto i ditt navn, helt til dagen du skal flytte ut. Da får du som regel alt tilbake på din egen konto, inkludert renter.
Utleier kan imidlertid kreve penger for eventuelle skader du har påført boligen, hvis du ikke har betalt all husleie som avtalt, eller hvis du ikke har rengjort boligen godt nok når du flytter ut. Er du uenig i pengekravet, må dere bli enige i Forliksrådet eller Husleietvistutvalget (avhengig av hvor du bor), eller i siste instans gå rettslig vei.
Den dagen du flytter inn, bør du derfor gå på en befaring av boligen. Du bør se etter skader/feil/mangler, ta bilder av det og fylle ut en overtakelsesprotokoll sammen med utleier. På den måten har du bevis dersom du skulle få skylden for skader som egentlig oppsto før du flyttet inn.
2. Tegn nødvendige abonnement og avtaler
Når du flytter hjemmefra er det en rekke abonnement du må huske å tegne, slik at du ikke risikerer å sitte uten internett eller med altfor dyr strøm.
Dersom du studerer, kan du bli tilbudt spesielle studentrabatter på avtaler og abonnementer, men det er ikke dermed sagt at dette er de beste tilbudene du kan få. Du bør alltid sammenligne tilbud fra flere selskaper og lese vilkårene nøye før du skriver under på en avtale – ellers kan du gå glipp av det billigste tilbudet og de beste vilkårene for deg.
Strømavtale
Du bør huske å bestille en strømavtale før du flytter, så slipper du å betale mer enn nødvendig. Hvis du ikke bestiller en strømleverandør, er nettleverandørene pliktet til å levere strøm til deg – men det er mye dyrere å få strøm levert fra nettleverandøren enn fra en strømleverandør. Du kan velge hvilken som helst strømleverandør du ønsker, men nettleverandøren kan du ikke velge selv. Den avgjøres av hvor du bor.
Det finnes tre hovedtyper strømavtaler du kan velge mellom:
- Spotpris er den billigste avtaletypen over tid. Med en spotprisavtale stiger og synker prisen per kwh ut fra hvordan prisen på den nordiske kraftbørsen Nord Pool utvikler seg.
- Fastpris er den avtaletypen som gir deg mest forutsigbarhet i økonomien. En fastprisavtale innebærer at du betaler en fastsatt pris per kwh i en periode med bindingstid, i henhold til avtalen som settes mellom deg og strømleverandøren.
- Variabel strømpris er en mellomting mellom spotpris og fastpris. Strømleverandørene fastsetter kraftprisen, men ønsker de å endre den, må de gi beskjed 2 uker i forveien. Det betyr i praksis at du beholder samme kraftpris i 14 dager om gangen.
Les mer: Finn strømavtalen som passer deg.
På Strøm.no kan du enten sammenligne alle strømavtaler i Norge opp mot hverandre, eller du kan få personlige tilbud som ikke nødvendigvis ligger åpent ute på nettet fra flere strømleverandører. Uansett vil du spare penger på å sammenligne flere tilbud før du tar et valg.
Mobilabonnement
Det å flytte hjemmefra kan også være tiden da foreldrene dine slutter å betale mobilregningene dine. Du kan enkelt sammenligne alle mobilabonnement i Norge og filtrere på det som er viktig for deg her, eller du kan få personlige tilbud som kanskje ikke ligger åpent ute på nettet fra flere mobilleverandører her. Er du usikker på hvor mye data du trenger, kan du ta en kikk på denne kalkulatoren.
Internett
Nettilgang er et must, og du har i utgangspunktet mange typer å velge mellom. Valgmulighetene dine avhenger imidlertid av hvor du bor. Høyhastighetsfiber er blitt mer vanlig også i grisgrendte strøk, men det er absolutt ikke alle som er så heldige å få det levert til seg. Da må du vurdere vanlig bredbånd, fast hjemmebredbånd, mobilt bredbånd eller satellittbredbånd.
På Bredbånd.no kan du få tilbud fra flere internettleverandører som leverer der du bor, enten du vil ha fiber eller en type bredbånd.
TV
Hvis du planlegger å ha lineær-TV, bør du også sørge for å sammenligne flere tilbud før du bestemmer deg. Det kan du spare mye penger på. Få tilbud på flere TV-pakker og velg den billigste her.
Forsikringer
Forsikringer føles kanskje som en kjedelig utgift, men noen av dem er helt nødvendige.
Husk å sjekke vilkår nøye for både dine foreldres forsikringer og forsikringene du vurderer å tegne selv. Ulike forsikringstyper har ulike vilkår, og det kan også være store forskjeller mellom forsikringsselskapene.
Mens du bor hjemme dekkes du av dine foreldres forsikringer, og i noen tilfeller dekkes du av dem også en stund etter at du flytter ut.
En innboforsikring gjør for eksempel at du kan få tilbake penger hvis eiendelene dine i den nye boligen blir stjålet. Husk at dine foreldres innboforsikring dekker deg helt fram til du melder om flytting til Folkeregisteret, og som student kan du velge om du vil sende flyttemelding eller ikke (les mer om flyttemelding her).
Innboforsikring dekker ikke skader du selv påfører boligen. For å være sikker på at du ikke anklages for å ha påført skader som oppstod før du begynte å leie, bør du dokumentere boligens tilstand med bilder og en overtakelsesprotokoll ved innflytting.
Les mer: Alt om innboforsikring.
Ulykkes- og uføreforsikring er anbefalt å ha. En ulykkesforsikring gir en engangsutbetaling ved dødsfall eller medisinsk invaliditet som følge av en ulykke. Med en uføreforsikring er du sikret månedlige utbetalinger helt fram til pensjonsalder dersom du blir så syk at du ikke kan jobbe. Foreldrene dine kan ha tegnet en barneforsikring for deg som inkluderer både ulykkes- og uføreforsikring. Undersøk hvor lenge denne eventuelt gjelder.
Som regel dekkes du av foreldrenes reiseforsikring fram til du er 21 år. En helårs reiseforsikring gjelder ikke kun når du reiser på ferie, men du er dekket hver eneste gang du går utenfor døren til boligen du bor i. Skjer det noe med deg når du er på butikken, kan du altså ha krav på å få tilbake penger på reiseforsikringen din.
Les mer: Alt om reiseforsikring.
Kanskje må du ha en bil for første gang når du flytter for deg selv, og da er du lovpålagt å ha en bilforsikring. Hva slags type bilforsikring du trenger avhenger blant annet av hvilken bil du har.
Les mer: Alt om bilforsikring.
3. Send flyttemelding og meld om adresseendring?
Mange som flytter hjemmefra er studenter. De kan selv velge om de vil melde flytting til Folkeregisteret eller ikke. Fordelen med å beholde den folkeregistrerte adressen din hos foreldrene dine er at du slipper å tegne egen innboforsikring. Da dekkes du av innboforsikringen til foreldrene dine, selv om du fysisk bor et annet sted. Vær imidlertid obs på at folkeregistrert adresse for eksempel kan ha betydning for hvor du har rett på fastlege og hvilken kommune du kan stemme i ved valg.
Hvis du ønsker å melde om flytting, sender du flyttemelding til Folkeregisteret. Flytter du innenlands i Norge, skal du bruke dette flyttemeldingsskjemaet. Du kan melde om flytting i Norge tidligst 31 dager før – og senest 8 dager etter – du flytter. Skjema for flytting utenlands finner du her.
Postadressen din endres ikke automatisk selv om du sender inn flyttemelding til Folkeregisteret. Hvis du vil at posten din skal havne i den nye postkassen, må du derfor melde Posten om adresseendring. Det gjør du her. Husk at banker og offentlige etater som NAV, Forsvaret, Lånekassen og Skatteetaten utelukkende henter adressen din fra Folkeregisteret, så disse brevene havner hos foreldrene dine hvis du ikke sender flyttemelding til Folkeregisteret.
Når posten har fått beskjed om adresseendring, får du ettersendt all post til ny adresse gratis i 2 måneder. Innen de 2 månedene er gått, bør du sørge for å selv ha gitt beskjed om ny adresse til alle som har den gamle adressen din. Det kan for eksempel være på nettsider med medlemskap, eller til familie som pleier å sende deg post.
4. Sett opp et budsjett
Plutselig må du begynne å betale for alt selv. Maten står ikke klar i kjøleskapet uten egeninnsats, og regningene blir ikke automatisk betalt for deg av noen andre. Da er det lurt å sette opp et budsjett.
Du kan ta utgangspunkt i SIFOs referansebudsjett, men du må helt sikkert justere dette når du har bodd en stund for deg selv og ser hva akkurat du bruker penger på. Kanskje bruker du mer på mat enn i SIFOs eksempel, men mindre på klær? Uansett gir SIFO-budsjettet en grei pekepinn på hvor mye du trenger i inntekter hver måned.
5. Skaff alt du trenger av utstyr
Når du flytter for første gang, må du skaffe deg mye nytt, med mindre du flytter inn i et fullt møblert leieobjekt. Du trenger gjerne ting du ikke har tenkt så mye over mens du bodde hjemme, som boksåpner, fluesmekker og grenuttak.
Noe er greit å handle helt nytt, men mye er like fint å kjøpe brukt. Let på Finn.no, spør familie og venner om de har dobbelt opp av noe, eller sjekk bruktbutikker.
Du trenger heller ikke skaffe alt med en gang. Bo deg til litt, og når du oppdager noe du mangler, kan du skrive det i en handleliste. Det er en vanlig feil å kjøpe mye mer enn du egentlig trenger.
6. Etterlev husreglene
Noen leieforhold kommer med spesifikke husregler som må følges. Det kan være at det ikke skal være bråk etter kl. 23 eller at du kun har lov til å bruke felles vaskekjeller til bestemte tider.
Selv når utleier ikke har fastsatt spesifikke husregler i leiekontrakten, bør du bruke sunn fornuft. Ikke kjøp deg et kjæledyr eller mal veggene uten å be utleier om tillatelse først.
Husk at du bor i en bolig noen andre eier. Ta vare på husrommet som om det skulle være ditt eget. Vedlikehold det ved å vaske jevnlig og være obs på eventuelle feil og problemer. Du er pliktig å gi beskjed til utleier så fort du oppdager noe som burde fikses, slik at hen kan ta seg av problemet før det eventuelt blir større. Dette gjelder selvsagt også hvis det er noe du selv har ødelagt eller forårsaket.
Sørg ellers for å betale husleie i tide. Sett opp et automatisk trekk, slik at du aldri glemmer det.
Alt dette vil ganske sikkert slå positivt tilbake på deg, for eksempel i form av en god attest når leieforholdet er over, noe som gjør det mye lettere å få leie hos andre.
7. Planlegg selve flyttingen grundig
Det er mye å holde rede på i en flytteprosess. Må du for eksempel kjøpe, leie eller låne flytteesker? Hvordan pakker du smartest – både i eskene og i bilen/tilhengeren?
Les nyttige artikler som guider deg gjennom flytteprosessen.
Når du planlegger den store flyttedagen din, bør du også tenke på hvor mye hjelp du trenger. Kan du klare deg med hjelp av venner og familie, eller trenger du hjelp fra et flyttefirma? Hvis du er i tvil, kan du lese mer i denne artikkelen.
Ønsker du å leie inn et flyttefirma, er det lurt å sammenligne flere tilbud før du velger. Da kan du finne et godt flyttefirma til en rimelig pris. Den enkleste måten å gjøre dette på er å fylle ut kontaktskjemaet her på Flytte.no.