Hvilke forsikringer trenger du når du flytter?
Boligkjøperforsikringen kan du droppe, men ekspertene mener at det er én forsikring du alltid bør tegne når du skal flytte.
For de aller fleste av oss er boligkjøp og -salg de dyreste transaksjonene vi foretar oss i løpet av livet. Det er store verdier i spill, og ingen vil stå ansvarlig for store summer dersom det skulle oppstå en konflikt i kjølvannet av boligsalget.
Som det meste her i livet kan man forsikre seg mot også disse bekymringene. I forbindelse med kjøp og salg av bolig er det i hovedsak to forsikringer som selges: Boligkjøperforsikring og boligselgerforsikringer (eller eierskifteforsikring, om du vil).
Hva er boligkjøperforsikring?
Når du kjøper bolig, løper du alltid en risiko at det er feil eller mangler ved boligen, som du av ulike grunner ikke får øye på under visning, eller ikke er nevnt i salgsdokumentet. I utgangspunktet er det boligselgeren som har ansvaret for slike feil og mangler, men dersom det oppstår en konflikt, vil du trenge juridisk bistand. Det er dette en slik forsikring dekker.
Med andre ord vil ikke en boligkjøperforsikring sikre deg erstatning i seg selv, men det vil dekke saksomkostningene du vil ha i forbindelse med å for eksempel ta saken inn for forliksråd eller domstolene.
På grunn av at forsikringen ikke sikrer deg erstatning, anbefaler ikke Forbrukerrådet denne typen forsikring.
Les også: Huskeliste for flytting: Gjør flyttingen smartere og enklere
Fordeler og ulemper med boligkjøperforsikring
Om du likevel ønsker å tegne en slik forsikring, vil du altså få dekket kostnader knyttet til advokat, uavhengig inspeksjon og eventuell utarbeiding av rapport, og disse kostnadene dekkes uavhengig av om du vinner eller taper konflikten. Det er heller ikke noe tak på dekke av kostnadene. Du slipper også å finne advokat som kan ta saken – forsikringsselskapene samarbeider med advokater som er eksperter på juss knyttet til bolig. Samtidig er du prisgitt at jussen er på din side for å få erstatning for skadene.
Kanskje den største ulempen med denne typen forsikring er at de færreste får bruk for den. Ser man på antallet boligtransaksjoner som gjennomføres i Norge i løpet av et år, er antallet konflikter svært få. Men naturligvis, dersom du er blant de få som er uheldige, vil boligselgerforsikringen være til god hjelp.
På den annen side kan du være dekket av andre forsikringer – i hvert fall til en viss grad. Innboforsikringen dekker også saksomkostninger i forbindelse med konflikt, men her er det et tak på 100 000 kroner, pluss vanligvis 20 prosent egenandel.
Les også: Slik pakker du ved flytting
Hva med boligselgerforsikring?
Mens Forbrukerrådet ikke anbefaler boligkjøperforsikring, er det langt mer positive til eierskifteforsikring, eller boligselgerforsikring som mange banker kaller det. Denne forsikringen beskytter selger mot å stå personlig økonomisk ansvarlig ved feil og mangler i forbindelse med boligsalget.
De færreste får heldigvis bruk for denne forsikringen, av de samme grunnene som vi nevnte tidligere, at det er få konflikter i forbindelse med boligsalg i Norge. På den annen side er konsekvensene av å ikke ha en slik forsikring svært store, mye større enn hvis du er boligkjøper. Så lenge du ikke bevisst unnlater å melde fra om feil eller mangler ved boligen din, er du helt trygg med en boligselgerforsikring.
Når det gjelder skatt er regelverket krystallklart: Så lenge du er norsk statsborger skal du levere skattemelding til Norge – uavhengig om du skatter i et annet land. Norge har skatteavtaler med de fleste store land hvor nordmenn jobber, noe som skal være med på å sikre at du unngår dobbeltbeskatning.
Les også: Flytte selv eller bruke flyttefirma – hva er best?
Slik fungerer boligselgerforsikring ved konflikt
Hvis du havner i en konflikt og har boligselgerforsikring, vil forsikringsselskapet ta seg av alt arbeidet med konflikten. De hyrer inn jurister og tar seg av kontakten med boligkjøperen. Som ved en boligkjøperforsikring er det ikke noe tak i forbindelse med saksomkostninger, og du betaler heller noe ikke i eventuelle erstatningspenger – så lenge det ikke kan bevises at du har holdt tilbake opplysninger under salgsprosessen.
Boligselgerforsikring koster mellom 2- og 4000 kroner dersom du bor i borettslag, og blir gradvis dyrere om du bor i en selveierleilighet i sameie, i et rekkehus og er dyrest dersom du bor i en enebolig.