Spar penger ved å rydde før du pakker
Flyttejobben blir både raskere og billigere hvis du tar en real opprydding før du flytter. Se hvordan du gjør det på best mulig måte.
For å gjøre flytteprosessen så enkel og billig som mulig, bør du gå gjennom tingene dine og ta en real opprydding før du begynner å pakke. Da får du mindre å pakke ned, og ender opp med færre flytteesker som må fraktes.
For å rydde ordentlig gjelder det å kvitte seg med alt du vet at du ikke kommer til å bruke.
Er du usikker på noe kan du pakke ned tingen en liten stund, for å se om du savner den eller ikke. Har du dårlig tid kan du tenke over saken én dag, har du lenger tid kan du sette den til side en uke eller to for å se hva du synes. Unngå imidlertid å gjøre dette med alt for mange gjenstander – da er det lett å miste oversikten.
Det krever ikke mye forberedelser for å rydde. Sett av litt tid og ha et par søppelsekker tilgjengelig. Så er det bare å ta til. Her får du noen tips til hvordan du kan rydde så effektivt som mulig.
Gå gjennom dette
For å gjøre det enkelt å begynne å rydde, bør du fokusere på én avdeling om gangen. Det kan være en kategori, slik som klær eller kjøkkenredskaper, eller du kan begynne med en roteskuff eller boden i kjelleren.
Begynn gjerne i en avdeling hvor det er enkelt for deg å kaste ting. Er du fryktelig glad i klærne dine begynner du med andre ord ikke i klesskapet, og har du gitt navn til alle kjøkkenredskapene dine begynner du ikke på kjøkkenet. Ta de vanskeligste avdelingene når du har blitt varm i ryddetrøya.
Her er et par eksempler på hva du kan gå gjennom:
1. Klær og sko
Vi tror ofte at vi bruker alle klærne våre, men sånn er det som regel ikke. Tenk gjennom hvor lenge siden det er at du har brukt noe, og hvor ofte du går med det i løpet av et år. Med litt flaks finner du igjen noe du hadde glemt, som du kan gi ny kjærlighet. Ikke glemt å rydde i yttertøy og tilbehør.
2. Interiør- og pyntegjenstander
Har du byttet interiøstil hjemme har du kanskje ryddet bort gamle gardiner eller pyntegjenstander. Spør deg selv om du virkelig trenger å beholde disse, og kvitt deg med dem hvis du ikke tror at du kommer til å sette dem fram igjen.
3. Møbler
Gå gjennom gamle og lite brukte møbler. Iblant er det enklere å gjemme bort en halvkjedelig stol framfor å kaste den. Men trenger du virkelig å beholde den?
4. Papir og dokumenter
Gamle magasiner, brukermanualer og andre dokumenter som du ikke lenger trenger kan kastes. Husk også at du kan finne en god del dokumenter og manualer på nett, eller du kan scanne dem inn og oppbevare dem digitalt. Husk å spare regninger og kvitteringer for verdifulle kjøp, samt andre viktige dokumenter som bør beholdes.
For en mer utdypende artikkel om rydding kan du lese: De beste ryddetipsene oppsummert (fra vår søsterside Hus.no)
Hva gjør jeg med det jeg har ryddet?
Når du har ryddet ferdig kommer du mest sannsynlig til å ha minst én sekk med saker som du ikke helt vet hvor du skal gjøre av. Her finner du et par alternativer:
- Selg tingene, så du samtidig kan tjene en slant på dem. Bruk gjerne Finn, Tise eller Facebook Marketplace for å annonsere på en enkel og billig måte.
- Vil du bli kvitt tingene raskt, kan du donere dem til veldedighet eller bruktbutikker.
- Slikt som du ikke kan selge eller donere, kan kastes i restavfallet eller gjenvinnes. Her er det best å sjekke mulighetene som finnes i kommunen din, da det er ulike regler på kommunenivå. Sortere.no er et godt sted å starte.
Husk at medisiner og legemidler ikke kan kastes i søpla, men må leveres til et apotek. Det er fordi de er klassifisert som farlig avfall og kan være skadelig for miljøet.
Få flere pakketips i vår artikkelserie:
- Pakke effektivt
- Spar penger ved å rydde før du pakker
- Slik pakker du glass ved flytting
- Slik pakker du flyttebilen og flyttelasset – 7 smarte tips